Mustármag Mustárliszt Prosena Dokumentumok

Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /chroot/home/honlapk1/prosena.hu/html/index.php on line 304

Mustármag


A mustár évszázadok óta használt, közismert fűszernövény, Dél-Európában és Délnyugat –Ázsiában őshonos, Európában, Indiában és Amerikában termesztett egyéves kultúrnövény. A mustár a keresztesvirágúak családjába tartozik, Rómából eredeztethető növény. Eleinte gyógyító hatásai miatt használták, Pitagorasz a skorpiócsípés ellenszerének tartotta, Hippokratész pedig számos gyógyfőzetet készített belőle. A VIII. században franciaországi kolostorok kertjében termesztették, elterjedésével jelentősen növelte a francia konyhaművészet színvonalát. Régen az előkelő emberek tudták csak fogyasztani, mivel ritkaságnak számított.

A köztermesztésben három fő fajtát termesztenek: a fehér vagy sárga mustárt (Sinapis alba,régi nevén Brassica alba), a keleti vagy barna mustárt (Brassica juncea) és a fekete mustárt(Brassica nigra). A magok gömbölyűek, sárga színűek, szagtalanok, enyhén csípős ízűek.

 

A mustármag felhasználása

 

A mustármag illóolajtartalmánál fogva elsősorban fűszer, azonban nagy fehérje- és olaj tartalmánál fogva táplálkozási szempontból élelmiszer, élelmiszer adalékanyag, valamint takarmány is.

 

Fűszerként

A mustármagot fűszernövényként pácok, szószok, savanyított termékek, kolbászok ízesítéséhez, fűszerkeverékek készítéséhez, valamint uborka és egyéb savanyúságok tartósításához egyaránt felhasználják. Tradicionálisan az asztali ételízesítőt, a mustárt készítik a zsírtalanított maglisztből, különböző fűszerek hozzáadásával.

 

Étel alapanyagként

Az ázsiai országok konyháiban elterjedt étel alapanyag a mustármag. Ezt olajon történő pirítás után teszik a különböző ételekbe, így az ízanyagok sokkal intenzívebbek. Az indiai konyhában felhasználják aludttejes rizs, citromos rizs, padlizsános vagy zöldbabos rizs készítéséhez. A fűszernövények legtöbbje egyben gyógynövény is, így a diétás és a vegetáriánus étkezésben is felhasználják.

 

Élelmiszer-ipari adalékanyagként

A mustármaglisztet különböző élelmiszer-ipari termékekben használják adalékanyagként, például saláta dresszingek és szószok ízesítésre, vagy húsipari készítményekben. A mustármag lisztje értékes fehérjeforrás, aminosav összetétele kiegyensúlyozott. A mustármagliszt élelmiszer-ipari vagy takarmányozási felhasználása előtt azonban szükséges a kedvezőtlen csípős íz jelenlétének megszüntetése. E célból a csípős íz kialakulásában fontos szerepet játszó mirozináz enzim inaktiválását végzik el.

 

Takarmányként

A virágzás kezdetéig a mustárnövény jó minőségű és szívesen fogyasztott zöldtakarmánynak számít, elsősorban tehenek és növendékállatok részére. A fejlődés későbbi stádiumában már káros az állatokra. Kísérleti eredmények szerint az extrahált mustármag táplálóanyagainak emészthetősége kedvező, a fehérje 86%-ban, a nyersrost 40%- ban, a szerves anyagok 88%-ban emésztődnek.

 

A mustármag kedvezı tulajdonságai

 

Kémiai összetétele

A mustármag fehérjetartalma 25-36%, fajtától és termőhelytől függően. A mustármag főleg oldható fehérjét tartalmaz, gazdag glutaminsavban és aszparaginsavban. A mustármagfehérje esszenciális aminosav tartalma az összes aminosav tartalomnak mintegy 37%-a.

 

A mustármag olajtartalma 28-30%, ennek 4%-a telített zsírsav, 68-69%-a egyszeresen, 18-19%-a pedig többszörösen telítetlen zsírsav. A mustármagolaj zsírsavösszetétele alapján az egészség megőrzése szempontjából igen kedvező, a telített zsírsavtartalma alacsony. A mustármagolaj összetétele – nagy erukasavtartalma miatt –hasonló a repceolaj összetételéhez. A mustármag rosttartalma 6,5%, amely szintén előnyös az egészséges táplálkozás szempontjából.

 

A mustármag jelentős ásványianyag forrás (ásványianyag-tartalma 1,5%), nagy mennyiségű káliumot (810 mg/100 g), magnéziumot (240 mg/100 g) és kalciumot (160 mg/100 g) tartalmaz. A mustármag jellegzetes ízét, aromáját a mustármagban található aromakomponensek, a glukozinolát vegyületek bomlástermékei adják. A mustármag antioxidáns hatású komponensei a fenolvegyületek, melyek jelentős mértékben csökkentik a lipidoxidációt.

 

Élettani szerepe

A mustármag fokozza az emésztőnedvek kiválasztását, hatásos székrekedés és felfúvódás ellen, vizelethajtó hatású, csökkenti a magas vérnyomást és a vérzsírt, húgyúti fertőzések és hólyaghurut esetén is hatásos. Külsőleg alkalmazva – az összezúzott mustármagokra öntött forró vízből készített borogatás – enyhíti a reumás panaszokat. A legújabb ismeretek alapján gátolja az oszteoporózis (csontritkulás) kialakulását.


Kérje ajánlatunkat


Céginfó

GYÁRTJA ÉS FORGALMAZZA: PROSENA Kereskedelmi Kft.
Cím: 2142 Nagytarcsa, Naplás út 20.
Tel.: +36-30-525-8834
Kapcsolattartó: dr. Kreschka János kereskedelmi vezető